Elektromos autó vásárlás akár 21% támogatással

Elektromos autó vásárlás akár 21% támogatással

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. közzétette legújabb felhívását, melynek keretében elektromos autó beszerzésére igényelhető támogatás. A támogató célja az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3.000.000.000 forint, mely összeg legkevesebb 2.000 gépjármű beszerzését teszi lehetővé. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a pályázatról.

 

A pályázat célja

A pályázat benyújtását megelőzően forgalomba még nem helyezett, vagy a márkakereskedő, illetve az importőr által tesztautóként/demóautóként saját tulajdonban forgalomba helyezett (az első forgalomba állítástól a megrendelés dátumáig eltelt maximum 180 nap és 6.000 km futásteljesítményen belül), tisztán elektromos

 • személygépkocsik
 • legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik
 • L7e-CU kategóriájú áruszállításra tervezett nehéz emelt teljesítményű kvadok

megvásárlásának valamint zárt, vagy nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására.

 

Támogatás igénybevételére jogosultak köre

 • magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyként legfeljebb egy elektromos gépkocsi beszerzése támogatható,
 • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozónként, ügyvédenként, egyéni szabadalmi ügyvivőnként, egyéni közjegyzőnként legfeljebb egy elektromos gépjármű beszerzése támogatható, amennyiben a rendelkezésre álló szabad de minimis keretét nem haladja meg az igényelt támogatás összege,
 • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetként, helyi önkormányzatként, köztestületként, költségvetési szervenként, egyházi jogi személyként, ügyvédi irodaként, szabadalmi ügyvivői irodaként, közjegyzői irodaként, gazdasági társaságonként és végrehajtói irodaként legfeljebb a rendelkezésre álló szabad de minimis keretének összegéig beszerezhető darabszámú elektromos gépjármű beszerzése támogatható.

 

Az igényelhető támogatás mértéke

Jelen program esetében kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez nyújtható támogatás. A regisztrált kereskedőktől történő gépjárműbeszerzés esetén a támogatás mértéke a beszerzés időpontjában érvényes maximum bruttó 20 M Ft-os eladási ár 21 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint.

A támogatás felhasználása a Támogatói Okirat alapján történik. A Támogatói Okirat hatályba lépését megelőzően beszerzett elektromos gépjárműre támogatás nem nyújtható! A Támogatói Okirat hiányában vagy nem a pályázati dokumentáció feltételei szerint beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez támogatás nem vehető igénybe.

 

A pályázatok benyújtásának ideje, módja, helye

Benyújtásra 2018. október 29. – 2020. május 1. között van lehetőség.

A pályázat benyújtása postai úton és a pályázati portálon (www.palyazat.e-mobi.hu) keresztül elektronikus formában történik.

A benyújtás során eltérő dokumentumokat és nyilatkozatokat szükséges benyújtaniuk a természetes és nem természetes személyeknek, melyek listája elérhető a fenti honlapon.

A benyújtást követő formai és tartalmi ellenőrzés után egy alkalommal hiánypótlásra, egy alkalommal pedig tisztázó kérdés kiírására kerülhet sor. Amennyiben pozitív elbírálást kap a támogatási igény, akkor Támogatói okirat kerül kiállításra, melynek hatályba lépésével a gépjármű vásárlása megkezdhető.

A Támogatói Okirat az alábbi fő részekből áll:

 • a Kedvezményezett azonosító adatai;
 • pályázati azonosító szám;
 • az elnyert támogatás maximális összege;
 • a támogatott tevékenység;
 • csekély összegű támogatás esetén tájékoztatás ennek tényéről, és a csekély összegű támogatásokra vonatkozó szabályok;
 • a költségvetési támogatás rendelkezésre bocsátásának módja, feltételei;
 • a támogatás igénybevételének határideje;
 • elszámolás módja, teljesítés elfogadása;
 • támogatás felhasználásának ellenőrzése.

 

A gépjármű beszerzésének és a támogatás igénybevételének folyamata

A Kedvezményezett köteles a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelően, az előírt határidőn belül a regisztrált kereskedőtől beszerezni az elektromos gépjárművet. A gépjármű vételárába az Engedményezési szerződéssel engedményezett összeg (maximum a Támogatás összege) beleszámít. A regisztrált kereskedő által kiállított számla összegének a támogatás összegével csökkentett részét a Kedvezményezettnek vagy a vele hitel-, lízingszerződést kötött finanszírozónak a regisztrált kereskedő részére kell kiegyenlítenie. Az elektromos gépjármű átvételére a Kedvezményezett és a regisztrált kereskedő közötti Engedményezési szerződés aláírását követően kerülhet sor.

Az elektromos gépjárművet

 • világoszöld alapszínű rendszámmal kell forgalomba helyezni;
 • gépjármű vásárlás esetén a Kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, lízing igénybevétele esetén a Kedvezményezettet üzembentartóként kell bejegyezni.

Az L7e-CU kategóriájú, áruszállításra tervezett nehéz emelt teljesítményű kvadokat

 • nem világoszöld alapszínű rendszámmal, hanem a kategóriában motorkerékpárra vonatkozó rendszámmal kell forgalomba helyezni;
 • a gépjármű vásárlása esetén a Kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, lízing igénybevétele esetén a Kedvezményezettet üzembentartóként kell bejegyezni.

A Kedvezményezett a megrendelés leadását és annak visszaigazolását követően az Engedményezési szerződés aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az engedményezett összeg (maximum a Támogatás összege) a regisztrált kereskedő részére kerüljön utalásra Lebonyolító szerv részéről.

A Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 30 nap áll a Kedvezményezett rendelkezésére az alábbi szerződések megkötésére:

 • az elektromos gépjármű beszerzésére irányuló írásos szerződés (például: visszaigazolt megrendelés, adásvételi szerződés, tulajdonjog átruházása stb.) vagy lízingszerződés (amennyiben az a Támogatói Okirat hatályba lépését megelőzően nem került megkötésre),
 • a támogatási előleg és utófinanszírozás igénybevétele esetén a kiutalás alapját képező Engedményezési szerződés (jelen kiírás 5. számú melléklete szerinti dokumentum, melyet kizárólag a Támogatói Okirat hatályba lépését követően lehet megkötni).

Amennyiben a Kedvezményezettnek valamilyen rajta kívül álló ok miatt nem áll módjában a Támogatói Okirat hatályba lépéstől számított 30 napon belül a fenti szerződéseket megkötni, úgy egyszeri alkalommal lehetősége van 60 napos határidő hosszabbítást kérni elektronikus úton a pályázati portál felületén. A Lebonyolító szerv a pályázati portál felületén 15 napon belül visszaigazolja a 60 napos hosszabbítási kérelem tudomásul vételét vagy elutasítását.

A Támogatói Okirat érvényét veszti, amennyiben a hatályba lépéstől számított 90 napon belül nem kerül az írásos szerződés vagy a lízingszerződés megkötésre. Amennyiben Támogatói Okirat hatályba lépéstől számított 90 napon belül az Engedményezési szerződés nem kerül megkötésre, úgy a vissza nem térítendő támogatás kizárólag utófinanszírozás keretében vehető igénybe.

 

Elszámolás benyújtásának módja

A támogatással beszerzett elektromos gépjármű elszámolási dokumentációját a kiválasztott regisztrált kereskedő nyújtja be.

 

Fenntartási időszak

A fenntartási időszak a jelen pont szerinti kezdettől számított 3 évig tart, kivéve Önkormányzatok esetében. Amennyiben a Kedvezményezett önkormányzat a fenntartási időszak 5 évig tart.

A támogatott elektromos gépjármű a fenntartási időszak alatt a forgalomból ideiglenesen nem vonható ki.

További, vállalkozások számára elérhető pályázatok ezen a linken, érhetők el, vállalkozásod ingyenes pályázati felmérését pedig ide kattintva kérheted.

Neked mi a véleményed az elektromos autókról? Tervezed a beszerzését? Oszd meg velünk gondolataidat itt, vagy FB oldalunkon.

További részletes információ a felhívásról a Támogató honlapján érhető el.

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Az űrlap elküldésével elfogadod az adatvédelmi nyilatkozatunkban foglaltakat.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top