Elektromos autó vásárlás akár 21% támogatással

Elektromos autó vásárlás akár 21% támogatással

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. közzétette legújabb felhívását, melynek keretében elektromos autó beszerzésére igényelhető támogatás. A támogató célja az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3.000.000.000 forint, mely összeg legkevesebb 2.000 gépjármű beszerzését teszi lehetővé. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a pályázatról.

A pályázat célja

A pályázat benyújtását megelőzően forgalomba még nem helyezett, vagy a márkakereskedő, illetve az importőr által tesztautóként/demóautóként saját tulajdonban forgalomba helyezett (az első forgalomba állítástól a megrendelés dátumáig eltelt maximum 180 nap és 6.000 km futásteljesítményen belül), tisztán elektromos

 • személygépkocsik
 • legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik
 • L7e-CU kategóriájú áruszállításra tervezett nehéz emelt teljesítményű kvadok

megvásárlásának valamint zárt, vagy nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására.

Támogatás igénybevételére jogosultak köre

 • magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyként legfeljebb egy elektromos gépkocsi beszerzése támogatható,
 • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozónként, ügyvédenként, egyéni szabadalmi ügyvivőnként, egyéni közjegyzőnként legfeljebb egy elektromos gépjármű beszerzése támogatható, amennyiben a rendelkezésre álló szabad de minimis keretét nem haladja meg az igényelt támogatás összege,
 • magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetként, helyi önkormányzatként, köztestületként, költségvetési szervenként, egyházi jogi személyként, ügyvédi irodaként, szabadalmi ügyvivői irodaként, közjegyzői irodaként, gazdasági társaságonként és végrehajtói irodaként legfeljebb a rendelkezésre álló szabad de minimis keretének összegéig beszerezhető darabszámú elektromos gépjármű beszerzése támogatható.

Az igényelhető támogatás mértéke

Jelen program esetében kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez nyújtható támogatás. A regisztrált kereskedőktől történő gépjárműbeszerzés esetén a támogatás mértéke a beszerzés időpontjában érvényes maximum bruttó 20 M Ft-os eladási ár 21 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint.

A támogatás felhasználása a Támogatói Okirat alapján történik. A Támogatói Okirat hatályba lépését megelőzően beszerzett elektromos gépjárműre támogatás nem nyújtható! A Támogatói Okirat hiányában vagy nem a pályázati dokumentáció feltételei szerint beszerzett elektromos gépjármű beszerzéséhez támogatás nem vehető igénybe.

A pályázatok benyújtásának ideje, módja, helye

Benyújtásra 2018. október 29. – 2020. május 1. között van lehetőség.

A pályázat benyújtása postai úton és a pályázati portálon (www.e-mobi.hu) keresztül elektronikus formában történik.

A benyújtás során eltérő dokumentumokat és nyilatkozatokat szükséges benyújtaniuk a természetes és nem természetes személyeknek, melyek listája elérhető a fenti honlapon.

A benyújtást követő formai és tartalmi ellenőrzés után egy alkalommal hiánypótlásra, egy alkalommal pedig tisztázó kérdés kiírására kerülhet sor. Amennyiben pozitív elbírálást kap a támogatási igény, akkor Támogatói okirat kerül kiállításra, melynek hatályba lépésével a gépjármű vásárlása megkezdhető.

A Támogatói Okirat az alábbi fő részekből áll:

 • a Kedvezményezett azonosító adatai;
 • pályázati azonosító szám;
 • az elnyert támogatás maximális összege;
 • a támogatott tevékenység;
 • csekély összegű támogatás esetén tájékoztatás ennek tényéről, és a csekély összegű támogatásokra vonatkozó szabályok;
 • a költségvetési támogatás rendelkezésre bocsátásának módja, feltételei;
 • a támogatás igénybevételének határideje;
 • elszámolás módja, teljesítés elfogadása;
 • támogatás felhasználásának ellenőrzése.

A gépjármű beszerzésének és a támogatás igénybevételének folyamata

A Kedvezményezett köteles a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelően, az előírt határidőn belül a regisztrált kereskedőtől beszerezni az elektromos gépjárművet. A gépjármű vételárába az Engedményezési szerződéssel engedményezett összeg (maximum a Támogatás összege) beleszámít. A regisztrált kereskedő által kiállított számla összegének a támogatás összegével csökkentett részét a Kedvezményezettnek vagy a vele hitel-, lízingszerződést kötött finanszírozónak a regisztrált kereskedő részére kell kiegyenlítenie. Az elektromos gépjármű átvételére a Kedvezményezett és a regisztrált kereskedő közötti Engedményezési szerződés aláírását követően kerülhet sor.

Az elektromos gépjárművet

 • világoszöld alapszínű rendszámmal kell forgalomba helyezni;
 • gépjármű vásárlás esetén a Kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, lízing igénybevétele esetén a Kedvezményezettet üzembentartóként kell bejegyezni.

Az L7e-CU kategóriájú, áruszállításra tervezett nehéz emelt teljesítményű kvadokat

 • nem világoszöld alapszínű rendszámmal, hanem a kategóriában motorkerékpárra vonatkozó rendszámmal kell forgalomba helyezni;
 • a gépjármű vásárlása esetén a Kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, lízing igénybevétele esetén a Kedvezményezettet üzembentartóként kell bejegyezni.

A Kedvezményezett a megrendelés leadását és annak visszaigazolását követően az Engedményezési szerződés aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az engedményezett összeg (maximum a Támogatás összege) a regisztrált kereskedő részére kerüljön utalásra Lebonyolító szerv részéről.

A Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 30 nap áll a Kedvezményezett rendelkezésére az alábbi szerződések megkötésére:

 • az elektromos gépjármű beszerzésére irányuló írásos szerződés (például: visszaigazolt megrendelés, adásvételi szerződés, tulajdonjog átruházása stb.) vagy lízingszerződés (amennyiben az a Támogatói Okirat hatályba lépését megelőzően nem került megkötésre),
 • a támogatási előleg és utófinanszírozás igénybevétele esetén a kiutalás alapját képező Engedményezési szerződés (jelen kiírás 5. számú melléklete szerinti dokumentum, melyet kizárólag a Támogatói Okirat hatályba lépését követően lehet megkötni).

Amennyiben a Kedvezményezettnek valamilyen rajta kívül álló ok miatt nem áll módjában a Támogatói Okirat hatályba lépéstől számított 30 napon belül a fenti szerződéseket megkötni, úgy egyszeri alkalommal lehetősége van 60 napos határidő hosszabbítást kérni elektronikus úton a pályázati portál felületén. A Lebonyolító szerv a pályázati portál felületén 15 napon belül visszaigazolja a 60 napos hosszabbítási kérelem tudomásul vételét vagy elutasítását.

A Támogatói Okirat érvényét veszti, amennyiben a hatályba lépéstől számított 90 napon belül nem kerül az írásos szerződés vagy a lízingszerződés megkötésre. Amennyiben Támogatói Okirat hatályba lépéstől számított 90 napon belül az Engedményezési szerződés nem kerül megkötésre, úgy a vissza nem térítendő támogatás kizárólag utófinanszírozás keretében vehető igénybe.

Elszámolás benyújtásának módja

A támogatással beszerzett elektromos gépjármű elszámolási dokumentációját a kiválasztott regisztrált kereskedő nyújtja be.

Fenntartási időszak

A fenntartási időszak a jelen pont szerinti kezdettől számított 3 évig tart, kivéve Önkormányzatok esetében. Amennyiben a Kedvezményezett önkormányzat a fenntartási időszak 5 évig tart.

A támogatott elektromos gépjármű a fenntartási időszak alatt a forgalomból ideiglenesen nem vonható ki.

További, vállalkozások számára elérhető pályázatok ezen a linken, érhetők el, vállalkozásod ingyenes pályázati felmérését pedig ide kattintva kérheted.

Neked mi a véleményed az elektromos autókról? Tervezed a beszerzését? Oszd meg velünk gondolataidat itt, vagy FB oldalunkon.

További részletes információ a felhívásról a Támogató honlapján érhető el.

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top