otthonfelujitasi-hitelprogram

Otthonfelújítási Hitelprogram – RRF-REP-10.13.1-24

VÉGLEGES KIÍRÁS

A Hitelprogram célja a magánberuházások ösztönzése és a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági ágazatában a háztartások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, továbbá a lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentése Kombinált Kölcsönnel és Vissza Nem Térítendő Támogatással. Az Otthonfelújítási Hitelprogram fókuszában az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak állnak. A beruházás eredményeként közel 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg

Támogatást igénylők köre:

 • A fejleszteni kívánt ingatlan a nyilvántartás szerint lakóház, családi házként van nyilvántartva, továbbá életvitelszerű használatban van (lakcímkártyával igazoltan).
 • 1990. december 31. előtt épült, egy- vagy többlakásos családi ház (belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház)
 • A pályázónak vagy közeli hozzátartozójának állandó lakhelye vagy tartózkodási helye a fejleszteni kívánt ingatlan, legalább 2024 július 1. óta. 
 • Nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkező személy.
 • Az igénylőnek tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie a fejleszteni kívánt ingatlanban.
 • A Kölcsönigénylő házastársa, élettársa a kölcsönügyletbe Adóstársként bevonásra kerül.
 • Amennyiben a Végső Kedvezményezett kölcsönigényléskor betöltötte vagy a kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. életévét, a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan Adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.
 • Nem igényelhet támogatást az, aki szerepel a KHR-ben hitelmulasztás miatt, és az még nem, vagy csak veszteségleírással rendeződött. Továbbá kizáró tényező, ha az illető jövedelme nem elegendő a hitel törlesztésére, vagy ha bruttó minimálbért meghaladó adótartozása van, vagy, ha több mint 60 napos közüzemi díjhátralékkal rendelkezik.

Kölcsön típusa:

Éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációja.

Támogatás mértéke:

A 108 milliárdos keretösszeget a REPowerEU program és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz program biztosítja. Az elszámolható összeg lakóingatlanonként összesen legfeljebb 7 millió forint lehet, ami 3 különböző finanszírozási elemből tevődik össze.

A vissza nem térítendő támogatás aránya a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan kerül meghatározásra.

7 millió forintos beruházási összegnél ez az alábbiak szerint tevődik össze:

 • Saját forrás, melynek mértéke 1 millió forint (a teljes beruházási összeg 14,3%-a).
 • 2,5-3,5 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatás (a teljes beruházási összeg 41,67-58,33%-a).
 • 2,5-3,5 millió forint összegű 0%-os kedvezményes hitel (a teljes beruházási összeg 41,67-58,33%-a). A kamatmentes hitelt maximum 12 éves futamidővel lehet igénybevenni. A hitel mértékétől függően, ez havi nagyjából 17-25 ezer forintos törlesztőrészletet jelent.

A finanszírozási összeg (kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen): minimum bruttó 2,5 millió forint – maximum bruttó 6 millió forint.

Támogatható tevékenységek:

A program keretében fejleszteni kívánt ingatlan vonatkozásában elvárás, hogy legalább 30%-os primer energiamegtakarítást kell, hogy eredményezzen a megvalósult fejlesztés, amit energetikai tanúsítvánnyal kell alátámasztani. Amennyiben a fejlesztés eléri vagy meghaladja a 40%-os primer energiamegtakarítást, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5%-kal növekszik.

Lehetőség van:

 • Nyílászárók cseréjére, amely fűtött és fűtetlen teret választ el,
 • hőszigetelés és födémszigetelésre,
 • használati melegvíz rendszerek korszerűsítésére,
 • fűtéskorszerűsítésre (beleértve a levegő-víz hőszivattyú fűtési rendszert is).

A fentiek vonatkozásában elszámolható az anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek és egyéb olyan költségek, amik a rendeltetésszerű használathoz elengedhetetlenek.

Fenti tevékenységek fajlagos költségek mentén számolhatóak el.

Finanszírozás:

A hitel és a támogatás közvetlen szállítói finanszírozással, vagy utófinanszírozással elérhető. Szállítói előlegre is van lehetőség, mely a finanszírozási összeg maximum 75%-a lehet, melynek folyósítása a szállító/kivitelező számlájára történik.

Egyéb fontos tudnivalók:

A Hitelprogram keretében lehetőség van arra, hogy a beruházással érintett ingatlan címén vállalkozás székhelye legyen bejelentve. Ugyanakkor támogatás csak akkor vehető igénybe az adott ingatlanra, ha az ingatlanban, vagy egy részében folytatott tényleges vállalkozási, gazdasági tevékenységhez (beleértve a bérlést is) szükséges energiafelhasználás – azon energiahordozókra vonatkozóan, melyben a fejlesztéssel érintett lakóépület energiahatékonysági korszerűsítése során megtakarítás keletkezik- külön mérőórával és közüzemi számlával támasztható alá.

A pályázatokat 2024. július 1-től lehet benyújtani személyesen a Lakossági MFB Pont Plusz megnevezésű közvetítőknél.

Amennyiben a lehetőség felkeltette figyelmét, a részletekről kérjük, tájékozódjon az alábbi munkatársainknál:

dr. Polgár Zoltán
+36 20/254 3255
polgar.zoltan@blyxa.hu

Vida Zsombor
+36 20/277 9244
vida.zsombor@blyxa.hu

dr. Lakatos Szilárd
+36 20/403 3456
lakatos.szilard@blyxa.hu

Tolmács Árpád
+36 30/777 1893
tolmacs.arpad@blyxa.hu

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top