Leader pályázat 2018

Leader pályázat 2018

A Vidékfejlesztési Program keretén belül érhetőek el azok a pályázati felhívások, melyek valóban a legkisebb méretű vállalkozásoknak, őstermelőknek, egyéni vállalkozóknak szólnak és akár 60%-os vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a tervezett fejlesztésekhez. Bár a pályázati felhívások térségenként eltérnek, ebben  a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Kik pályázhatnak?

Az adott Helyi Akciócsoportok (HACS) illetékességi területén (településein) működő mikrovállalkozások, akik helyben szolgáltatnak, állítanak elő termékeket és ezzel segítik közvetlen környezetük fejlődését. Az Államkincstár honlapján ellenőrizheted, hogy a településed hová tartozik, valamint megnézheted a pályázati felhívást is. A Leader csak a kisebb településeken érhető el!

Jelenleg több, mint 100 HACS működik országszerte, általában 5-20 kis települést összefogva, az általuk kiírt pályázatok száma pedig több, mint 600 volt. A beadható pályázatok száma azonban csökkenőben, hiszen van ahol elfogyott a keretösszeg, másutt pedig eleve csak 2018 végéig, 2019 elejéig tervezték őket. Sürgető tehát a határidő, aki szeretné igénybe venni a támogatást, már nem halogathatja egy jó pályázatíró cég felkeresését.

A Leader pályázat során gyakran feltétel az is, hogy rendelkezz már legalább egy lezárt üzleti évvel, azonban előfordul, hogy induló vállalkozásokat is támogatnak. Jellemzően – de nem kizárólag – az alábbi gazdálkodási formák nyújthatnak be támogatási kérelmet:

 • Egyéni vállalkozó
 • Adószámmal rendelkező magánszemély
 • Őstermelő
 • Korlátolt felelősségű társaság
 • Betéti társaság
 • Egyéni cég
 • Egyéni vállalkozó
 • Nonprofit korlátolt felelősségű társaság

Mekkora összegre lehet pályázni?

Nagy a szórás ebben a tekintetben, 3.000.000-10.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás a jellemző, 60%-os támogatási intenzitással és 50% előleggel. Ez azt jelenti, hogy ha például 4.000.000 Ft értékű eszközre szeretnél pályázni, akkor ennek 60%-ára, 2.400.000 Ft-ra igényelhetsz támogatást, a fennmaradó 1.600.000 Ft-ot sajt forrásból kell fedezni.

A támogatás felső határa pedig az említett 3-10 millió forint.

Mire lehet pályázni?

Szinte valamennyi Leader pályázat lehetőséget biztosít az alábbiakra

 • Új eszközök beszerzése
 • Építési tevékenység*
 • A projekt előkészítését szolgáló tevékenység
 • Marketing és kommunikációs tevékenység
 • Immateriális javak beszerzése

* Tapasztalataink szerint az építési tevékenység támogatása rendkívül vonzó, a valóságban azonban csak a legritkább esetben bizonyul ésszerű döntésnek. Az előzetes engedélyek, tervdokumentációk, energetikai és statikai vizsgálatok, az Építési Normagyűjtemény használata gyakorlatilag felemészti a támogatás egy jelentős részét, kivitelezésre nem marad forrás. A felújítás viszont már reális lehetőség, ebben érdemes gondolkodni.

Nagyon pozitívnak ítéljük azonban azt, hogy a támogatás akár 10%-át marketing tevékenységre lehet fordítani, és a támogatási kérelmek értékelése során akár 10 pont is kapható erre. A helyi vállalkozások nem rendelkeznek ugyanis sem marketing stratégiával, sem marketing tervvel, aminek megléte viszont hatalmas versenyelőnyhöz juttatja őket.

Hogyan pályázzak?

A legbiztosabb módja a sikeres pályázásnak, ha felveszed velünk a kapcsolatot a lenti egyszerűsített űrlapon. Mi megvizsgáljuk a vállalkozásod pályázati lehetőségeit, elmondjuk, hogy mit kell tenned a pályázat benyújtásához, valamint segítünk elkészíteni az üzleti tervedet is:

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top