kkv pályázatok 2018 eu

KKV pályázatok 2018 – még odaérhetsz

KKV pályázatok 2018

Az idei év tavaszáig döntés születik az uniós fejlesztési támogatások odaítéléséről. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelentette ki csütörtökön. A bejelentés illeszkedik a kormány dedikált célkitűzéséhez, a mintegy 9500 milliárd forintnyi EU-s forrás mielőbbi kiosztásához.

A döntés eredményeként a vállalkozásoknak több, mint két évük marad projektjeik befejezésére, – amire a jelenlegi környezetben szükségük is lehet -. Az intézményrendszer azonban változni fog, igaz, valószínűleg csak a választások után, legkorábban nyáron. Ígéret szerint olyan jellegű módosítások várhatóak, melyek megkönnyítik a már megkezdett projektek végrehajtását. A gyakorlati szakemberek azonban aggódnak, leginkább a közbeszerzési szabályok változása miatt.

Bizakodhatnak Pest megye vállalkozói

A megye kifejezetten hátrányát látja annak, hogy a NUTS2 régióhatárok miatt Budapesttel egy egységbe tartozik, mivel így rengeteg támogatástól esik el. VEKOP forrásból összesen 290 milliárd forint állt rendelkezésre, amit 80 milliárdos Pest megyei alappal egészítettek ki. Ez a forrás azoban csak arra elegendő, hogy mérsékelje a megye lemaradását a többi régióhoz képest, ezért mindenképp emelni szükséges. A mértékéről még nem született döntés, de jelen helyzet szerint akár további 200-240 milliárd forintra is lenne igény. Leginkább a gép és eszközbeszerzési keret a túligényelt, ennek bővítése kulcsfontosságú a régió számára.

Változhatnak a régiós határok is

Annak érdekében, hogy 2020 után a megye ne legyen szenvedője Budapest relatív túlfejlettségének a régiós határok átrajzolása is szükséges. Remények szerint „leválhat” Pest megye, ezzel pedig megnyílik az út a nagyobb mennyiségű EU-s források felé.

A 2020 utáni költségvetés még csak alakul

De az világosan látszik, hogy a kohéziós politika folytatódni fog, a mértéke és az elosztás formája azonban továbbra is kérdéses. Valószínűsíthető, hogy a szociális kiadások javára némileg kisebb lesz a forrás mennyisége és a Brexit hatásait is mérsékelni kell, azonban magának a kohéziós politikának a létjogosultsága egyelőre nem kérdőjeleződik meg.

Körvonalazódik, hogy a vissza nem térítendő támogatások aránya csökkenni fog és előtérbe kerülnek a pénzügyi eszközök. Ennek már a jelen ciklusban is mutatkoznak jelei.

Sokunknak újdonság, hogy bele is szólhatunk a pénzek jövőjébe. Az Európai Bizottság honlapján 2018 március 8-ig bárki elmondhatja véleményét az Unió bármely hivatalos nyelvén, így magyarul is. Ezen a linken a kohézióról fogalmazhatod meg gondolataidat.

A döntéshozási szint lejjebb fog kerülni

2017-ben kezdték meg működésüket a HACS (Helyi Akciócsoport)-ok, amik a LEADER program végrehajtásáért felelősek. Ha még nem találkoztál ezzel a dologgal érdemes elolvasni a Wikipédián mit jelent, mert a döntéshozatalban ez a jövő.

Van még forrás a helyi vállalkozások számára

Ha nem merül ki a keret, akkor még 2020 áprilisában is lehet majd benyújtani támogatási kérelmet helyi – főként mikro – vállalkozásoknak, a fent említett HACS-okhoz. A program a VP forrásából táplálkozik, a felhívások pedig a MÁK honlapjáról tölthetőek le. Tehát KKV pályázatok 2018 után is lesznek.

Problémás lehet sok kivitelezés

Leginkább az elszálló építőipari árak miatt. A tervezési időszakhoz képest a legtöbb területen 30-50%-os emelkedés tapasztalható, amit a munkaerőhiány és az építőipari termékek hiánya tovább nehezít. Nem egy esetben már kis mennyiségű szigetelőanyag beszerzése is gondot okoz, több hónapos csúszások alakultak ki emiatt.

Az emelkedő kivitelezési költségek a pénzügyi tervezés újragondolását igénylik, a megoldásukhoz pedig kormányzati beavatkozás lesz szükséges. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már megtette a javaslatait a probléma megoldására, a kérdést szeretnék a választások előtt tisztázni.

Nem maradtál még le

Látható, hogy mozgalmas év elé néznek a vállalkozások idén is. A források kezdenek elapadni, a tervezés helyett a megvalósításé lesz a főszerep. Ha még nem nyújtottál be támogatási kérelmet, itt az idő elkezdeni pályázatképessé tenni a vállalkozásod, hogy élni tudj a KKV pályázatok 2018 -as kiírásaival.

Felértékelődik az információ fontossága, hiszen a megnyíló lehetőségeket most már mindenképp meg kell ragadnod!

Eddig is és ezután is változnak a felhívások, ami azt jelenti, hogy akár olyan cégek is indulhatnak egy-egy konstrukcióban, melyek korábban nem tehették. A fel nem használt „maradvány pénzekből” újranyílhatnak felhívások, illetve hazai források is elérhetővé válnak.

Nem várhatsz azonban arra, hogy majd eljut hozzád is a hír egy kritikus változtatásról, most muszáj naprakésznek lenned, hogy ne maradj le. Ehhez pedig a leghatásosabb segítséget kínáljuk pályázatkereső és figyelő szolgáltatásunkkal.

A cikk megosztását külön megköszönöm!

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top