kkv pályázatok 2018 eu

KKV pályázatok 2018 – még odaérhetsz

KKV pályázatok 2018

Az idei év tavaszáig döntés születik az uniós fejlesztési támogatások odaítéléséről. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelentette ki csütörtökön. A bejelentés illeszkedik a kormány dedikált célkitűzéséhez, a mintegy 9500 milliárd forintnyi EU-s forrás mielőbbi kiosztásához.

A döntés eredményeként a vállalkozásoknak több, mint két évük marad projektjeik befejezésére, – amire a jelenlegi környezetben szükségük is lehet -. Az intézményrendszer azonban változni fog, igaz, valószínűleg csak a választások után, legkorábban nyáron. Ígéret szerint olyan jellegű módosítások várhatóak, melyek megkönnyítik a már megkezdett projektek végrehajtását. A gyakorlati szakemberek azonban aggódnak, leginkább a közbeszerzési szabályok változása miatt.

Bizakodhatnak Pest megye vállalkozói

A megye kifejezetten hátrányát látja annak, hogy a NUTS2 régióhatárok miatt Budapesttel egy egységbe tartozik, mivel így rengeteg támogatástól esik el. VEKOP forrásból összesen 290 milliárd forint állt rendelkezésre, amit 80 milliárdos Pest megyei alappal egészítettek ki. Ez a forrás azoban csak arra elegendő, hogy mérsékelje a megye lemaradását a többi régióhoz képest, ezért mindenképp emelni szükséges. A mértékéről még nem született döntés, de jelen helyzet szerint akár további 200-240 milliárd forintra is lenne igény. Leginkább a gép és eszközbeszerzési keret a túligényelt, ennek bővítése kulcsfontosságú a régió számára.

Változhatnak a régiós határok is

Annak érdekében, hogy 2020 után a megye ne legyen szenvedője Budapest relatív túlfejlettségének a régiós határok átrajzolása is szükséges. Remények szerint „leválhat” Pest megye, ezzel pedig megnyílik az út a nagyobb mennyiségű EU-s források felé.

A 2020 utáni költségvetés még csak alakul

De az világosan látszik, hogy a kohéziós politika folytatódni fog, a mértéke és az elosztás formája azonban továbbra is kérdéses. Valószínűsíthető, hogy a szociális kiadások javára némileg kisebb lesz a forrás mennyisége és a Brexit hatásait is mérsékelni kell, azonban magának a kohéziós politikának a létjogosultsága egyelőre nem kérdőjeleződik meg.

Körvonalazódik, hogy a vissza nem térítendő támogatások aránya csökkenni fog és előtérbe kerülnek a pénzügyi eszközök. Ennek már a jelen ciklusban is mutatkoznak jelei.

Sokunknak újdonság, hogy bele is szólhatunk a pénzek jövőjébe. Az Európai Bizottság honlapján 2018 március 8-ig bárki elmondhatja véleményét az Unió bármely hivatalos nyelvén, így magyarul is. Ezen a linken a kohézióról fogalmazhatod meg gondolataidat.

A döntéshozási szint lejjebb fog kerülni

2017-ben kezdték meg működésüket a HACS (Helyi Akciócsoport)-ok, amik a LEADER program végrehajtásáért felelősek. Ha még nem találkoztál ezzel a dologgal érdemes elolvasni a Wikipédián mit jelent, mert a döntéshozatalban ez a jövő.

Van még forrás a helyi vállalkozások számára

Ha nem merül ki a keret, akkor még 2020 áprilisában is lehet majd benyújtani támogatási kérelmet helyi – főként mikro – vállalkozásoknak, a fent említett HACS-okhoz. A program a VP forrásából táplálkozik, a felhívások pedig a MÁK honlapjáról tölthetőek le. Tehát KKV pályázatok 2018 után is lesznek.

Problémás lehet sok kivitelezés

Leginkább az elszálló építőipari árak miatt. A tervezési időszakhoz képest a legtöbb területen 30-50%-os emelkedés tapasztalható, amit a munkaerőhiány és az építőipari termékek hiánya tovább nehezít. Nem egy esetben már kis mennyiségű szigetelőanyag beszerzése is gondot okoz, több hónapos csúszások alakultak ki emiatt.

Az emelkedő kivitelezési költségek a pénzügyi tervezés újragondolását igénylik, a megoldásukhoz pedig kormányzati beavatkozás lesz szükséges. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már megtette a javaslatait a probléma megoldására, a kérdést szeretnék a választások előtt tisztázni.

Nem maradtál még le

Látható, hogy mozgalmas év elé néznek a vállalkozások idén is. A források kezdenek elapadni, a tervezés helyett a megvalósításé lesz a főszerep. Ha még nem nyújtottál be támogatási kérelmet, itt az idő elkezdeni pályázatképessé tenni a vállalkozásod, hogy élni tudj a KKV pályázatok 2018 -as kiírásaival.

Felértékelődik az információ fontossága, hiszen a megnyíló lehetőségeket most már mindenképp meg kell ragadnod!

Eddig is és ezután is változnak a felhívások, ami azt jelenti, hogy akár olyan cégek is indulhatnak egy-egy konstrukcióban, melyek korábban nem tehették. A fel nem használt “maradvány pénzekből” újranyílhatnak felhívások, illetve hazai források is elérhetővé válnak.

Nem várhatsz azonban arra, hogy majd eljut hozzád is a hír egy kritikus változtatásról, most muszáj naprakésznek lenned, hogy ne maradj le. Ehhez pedig a leghatásosabb segítséget kínáljuk pályázatkereső és figyelő szolgáltatásunkkal.

A cikk megosztását külön megköszönöm!

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Az űrlap elküldésével elfogadod az adatvédelmi nyilatkozatunkban foglaltakat.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top