Ahogy a piacok minden tagját úgy az állami szerveket is komolyan érinti a koronavírus. Tudomásunk szerint egyelőre teljes munkaidőben dolgoznak a minisztériumokban és az Irányító Hatóságokban, ám folynak a home office kialakításának feltételei.

Természetesen ezen a szinten is cél, hogy a lehetőségekhez képest könnyítsék a támogatást igénylők és a kedvezményezettek terhein, azonban a jogszabályoktól való eltérésre, félrenézésre ne számítsunk. Azt sem tapasztaltuk egyelőre, hogy a megszokottnál „humánusabban” kezelnék a határidőket vagy a dokumentációkat.

Rövid összefoglalónkban bemutatjuk, hogy a fentiek fényében mik azok a legfontosabb teendők amit most megtehetsz a pályázatodért.

1. Legyen naprakész a pályázati dokumentáció

Akár még csak támogatási kérelmet készítesz elő, akár megvalósítás alatt álló, esetleg lezárt projekted van kiemelt fontosságú, hogy up-to-date legyen a projektmappa. Néhány dokumentum csak hosszas ügyintézéssel szerezhető be, másokat a rövid (általában 30 napos) érvényesség miatt kell összhangban igényelni a többivel és számolni kell a későbbi beszerzési nehézségekkel.

2. Szerezd be a hiányzó papírokat

Még különösebb fennakadás nélkül működnek a hivatalok és szerezhetőek be dokumentumok, azonban a helyzet szinte biztosan romlani fog. Vizsgáld tehát meg – de még jobb, pályázatíróddal vagy projektmenedzsereddel is egyeztetsz-, hogy mire van szükség a benyújtáshoz, kifizetési kérelem benyújtásához, vagy a projekt zárásához és haladéktalanul kezd meg a beszerzését!

3. Ellenőrizd jobban a számlákat

A számlák a kifizetések alapjai. Fordíts figyelmet a megfelelőségükre, hogy ne kelljen hiánypótolni, mert ez is egyre nehezebb lesz. Legyen rendben a teljesítés időpontja és az összeg, legyen záradékolva és tartalmazza a pályázati útmutatóban meghatározott kötelező elemeket.

4. Figyelj az elszámolhatóságra

Bár a helyzet vis maior, azonban a jelenleg hatályos szabályozói környezet még a válság előtti állapotokat tükrözi. Amíg ez meg nem változik (reméljük mihamarabb) addig az eredeti állapotoknak kell megfelelni, különben a felmerülő költségek nem lesznek elszámolhatóak. Leggyakoribb hozzánk intézett kérdés a home office kérdése. Ennek kapcsán az útmutató egyértelműen kimondja, hogy a távmunka nem minősül elszámolható költségnek.

5. Készíts vis maior terve(ke)t

Nem elképzelhetetlen, hogy jelentősebb csúszásokkal is számolni kell majd a döntéseknél vagy a kifizetéseknél. Készíts terveket arra az esetre, ha önhibádon kívül a megszokotthoz képest később jutnál a pénzedhez.

6. Iratkozz fel hírlevéllistára

A jól informáltság most mindennél fontosabb. Egész egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy most lemaradj egy fontos módosításról vagy elmulassz egy támogatási lehetőséget. Szinte biztos, hogy meg fognak jelenni egyebek mellett likviditást segítő lehetőségek, azonban nincs az az összeg, amit a piac ne lenne képes nagyon rövid időn belül felszippantani.

Ha a felugró ablakunkat már kinyomtad a jobb oldali menüsávban még feliratkozhatsz hírlevelünkre. Itt 0% spam mellett 100%-ban tájékoztatunk a KKV-k számára megnyíló támogatási lehetőségekről.

7. Tervezd meg a következő kérelmet

Hacsak nem napi 10-14 órában a céged életben maradásáért küzdesz, akkor most van itt az ideje megtervezni a következő projekted, már a válság utáni időre készülve. Jelenleg még elérhető például 2 napelemes pályázat. Ezekre kockázat nélkül benyújtható támogatási kérelem és elég a válság után elkezdeni a megvalósítást. Sőt, amíg nincs lehívva a támogatási összeg akár következmények nélkül el is lehet állni a megnyert pályázattól.

IDE KATTINTVA kérhetsz ingyenes pályázati előminősítést és tájékoztató árajánlatot napelemes rendszer pályázatának megírására és kivitelezésére.