Borszőlőültetvény telepítés támogatása

Borszőlőültetvény telepítés támogatása

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

A borszőlőültetvény telepítés támogatása felhívás célja

Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, amely már korlátozott mértékben megengedi a tagállamok számára a termelési potenciál növekedését. Ennek megfelelően minden tagország jogosult teljes szőlőterületének 1%-a tekintetében új telepítési engedélyt kiadni. Magyarország esetében ez évente mintegy 650 ha új borszőlőültetvény telepítését teszi lehetővé. Jelen Felhívás kizárólag az új telepítési engedéllyel rendelkezők számára biztosít támogatást.

A támogatás mértéke és összege

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft, a támogatási intenzitás 40-70% közötti.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje

A támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 15. napjától 2020. augusztus 31. napjáig negyedéves szakaszolással van lehetőség.

Előleg igénylése

Az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50 %-ának megfelelő előleget biztosít.

Támogatásban részesíthetők köre

Mezőgazdasági termelők, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy:

a) a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek.

b) a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.

Termelői csoport és termelői szervezet esetén a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évre vonatkozóan a tagok:

 • árbevételét össze kell számolni, és az összeszámolt árbevétel legalább 50%-ának mezőgazdasági tevékenységből kell származnia, és
 • legalább 50 %-ának igazolnia kell a legalább 6000 euró STÉ értékű üzemmérettel való rendelkezést.

A felhívás keretében támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség.

A borszőlőültetvény telepítés támogatása pályázat támogatható tevékenységei

Új borszőlőültetvény telepítése. A legkisebb támogatható ültetvényméretnek el kell érni az 0,25 ha-t, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,25 ha területnagyságot. A támogatható tevékenység magában foglalja az ültetvény művelésmódjának megfelelő támrendszer kialakítását is. Továbbá

I. Új telepítésű borszőlőültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek kialakítása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen:

 • geotextíliák elhelyezése,
 • tározótér kialakítása, építése, a területre hulló csapadék és felgyülemlett belvíz
  visszatartására, tárolására,
 • tározó terek vízzáró szigetelése,
 • tábla szintű vízkormányzási művek kialakítása: a táblán kialakítandó víztározóba gyűjtendő víz útjának kialakítása (csatorna, vizes árkok), amelynek segítségével a területre hulló csapadék összegyűjthető a kialakított tározóba.

II. Új telepítésű borszőlőültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása:

 • vízi létesítményekhez kapcsolódó építmények építése,
 • vízkivételi művek kialakítása,
 • új korszerű (víz – és energiatakarékos) gépek, berendezések és szerelvények telepítése:
  – szivattyúk,
  – szűrők,
  – csővezetékek,
  – szerelvények,
  – távvezérlő rendszerek,
  – meteorológiai állomás,
  – talajszondák,
 • vízfogyasztásmérő berendezések telepítése,
 • mikroöntözés esetén a vízminőséget javító berendezések beszerzése,
 • korszerű távvezérelt/automatizált rendszerek kiépítéséhez kapcsolódó számítógépes szoftverek, IKT fejlesztések vásárlása,
 • tápanyag-utánpótlás rendszerének kialakítása.

III. Új telepítésű borszőlőültetvények víztakarékos öntözési infrastruktúrájának és kapcsolódó műtárgyainak kiépítése:

 • vízi létesítményekhez kapcsolódó építmények kialakítása,
 • új rendszer kiépítése, korszerű (víz – és energiatakarékos) gépek, berendezések és
  szerelvények telepítése,
 • korszerű távvezérelt/automatizált rendszerek kiépítéséhez kapcsolódó számítógépes szoftverek, IKT fejlesztések vásárlása,
 • tápanyag-utánpótlás rendszerének kialakítása.

A III. támogatási pont keretében kizárólag csepegtető vagy mikroszórófejes öntözési rendszer
építhető ki.

A teljes pályázati anyagot ezen a linken érheted el.

Ha érdekel a pályázati lehetőség és szeretnéd megtudni, hogy indulhatsz-e rajta, töltsd ki az alábbi űrlapot és ingyenesen megvizsgáljuk vállalkozásod megfelelőségét:

[/fusion_text][fusion_code]Jmx0O2lmcmFtZSBzcmM9JnF1b3Q7aHR0cHM6Ly9kb2NzLmdvb2dsZS5jb20vZm9ybXMvZC9lLzFGQUlwUUxTZVlyZ05JdzVaRTNCRlNJRjFKdnJFZXJ4NzN6ZlVLb2c5aWwtLU11STRIZXpEVjJnL3ZpZXdmb3JtP2VtYmVkZGVkPXRydWUmcXVvdDsgd2lkdGg9JnF1b3Q7NzYwJnF1b3Q7IGhlaWdodD0mcXVvdDsyMTAwJnF1b3Q7IGZyYW1lYm9yZGVyPSZxdW90OzAmcXVvdDsgbWFyZ2luaGVpZ2h0PSZxdW90OzAmcXVvdDsgbWFyZ2lud2lkdGg9JnF1b3Q7MCZxdW90OyZndDtCZXTDtmx0w6lzLi4uJmx0Oy9pZnJhbWUmZ3Q7[/fusion_code][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top