A projektmenedzser feladata

Nyertes a pályázatom! A többi a projektmenedzser feladata?

Nagy pillanat egy vállalkozó életében, amikor megkapja az értesítést arról, hogy nyert a pályázata. Ezzel beigazolódott, hogy cége jól működött a múltban és a fejlesztési elképzelési szakmailag és gazdaságilag is megalapozottak. Nem utolsó sorban pedig a pályázatírás is jó minőségű volt.

Mi a következő lépés?

Az elnyert támogatást el is kell költeni, vagyis a tervezett projekt megvalósítási szakaszba lép. A projektmenedzser feladata az, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően elinduljon a projekt és megtörténjen annak lebonyolítása. A munka meglehetősen összetett, az alábbi lista tartalmazza a főbb feladatokat:

 • részvétel a támogatási szerződés megkötésének folyamatában
 • a projekt előrehaladásának ellenőrzése és irányítása
 • támogatási előleg lehívása
 • kapcsolattartás az Irányító Hatósággal
 • kapcsolattartás a Kedvezményezettel, a vállalkozókkal és a kivitelezőkkel
 • beszámolók elkészítése és benyújtása
 • kifizetési igénylések összeállítása és benyújtása, a projekt költségvetésének nyomon követése és aktualizálása
 • hiánypótlások összeállítása és benyújtása
 • monitoring mutatók változásának nyomon követése
 • változás bejelentések kezelése
 • a kötelező nyilvánosság meglétének biztosítása
 • részvétel a helyszíni ellenőrzéseken
 • horizontális és fenntarthatósági vállalások összeállítása
 • projekt záró csomag elkészítése és benyújtása
 • jelentéstétel a fenntartási időszakban

A fentiek ismeretében, vagy rosszabb esetben azok hiányában az ügyvezető a pályázatírás során dönt arról, hogy belső, vagy külső projektmenedzsert fog igénybe venni. Ha erre a tevékenységre pénzt kíván elszámolni, akkor azzal a pályázatban tervezni kell.

 

A titkárnő elintézi?

A tapasztalat az, hogy kisebb projektek esetében kezdetben gyakori az ún. saját teljesítés. Ez azt jelenti, hogy a vezető cégen belül megbíz valakit a feladat elvégzésével. Erre pályázati pénz általában nem számolható el. Veszélyes is, hiszen nem ritka eset, hogy egy egész projekt kerül veszélybe a tapasztalat hiányából származó hibák és szabálytalanságok miatt. Sokan csak akkor bízzák a feladatot szakemberre, amikor már komoly a baj.

Pályázati források esetében pedig a baj azt is jelentheti, hogy vissza kell fizetni a támogatási összeg egy részét, vagy akár egészét.

Tekintettel arra, hogy a pályázatok legalább a teljes elszámolható költség 2,5%-ig lehetővé teszik szakértő projektmenedzsment bevonását a projektekbe érdemes kihasználni ezt lehetőséget és már az elején így tervezni. A megfelelő cég kiválasztása persze nem könnyű, ehhez nyújt útmutatót ez a cikkünk.

 

A projektmenedzser feladata vállalkozásod sikeresebbé tétele – hatékonyan

A legtöbb projektmenedzsmentet is ellátó cég fix összegért vállalja a feladatot. Vagyis függetlenül attól, hogy mennyi munka adódik a kkv pályázatok megvalósítása során, csak a szerződésben előre meghatározott juttatást fogják kapni. Könnyen belátható, hogy érdekük a minél tökéletesebb anyagok összeállítása, a határidők betartása és összességében a korrekt munkavégzés, hiszen ezzel a tiéden kívül a saját munkájukat is megkönnyítik.

További biztosíték a megfelelő munkára, hogy a Támogató jogosult a korrekcióra, vagyis a projektet hátráltató, vagy szabálytalan szervezetet pénz visszafizetésre kötelezheti. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, hogy a pénzügyi korrekció inkább csak a közbeszerzések esetében jelentkezik.

 

Egy jó projektmenedzser kulcskompetenciái

Ismeri a szabályozási környezetet

Egy EU társfinanszírozású projekt esetében elengedhetetlen, hogy ismerje a fő szabályozó dokumentumot, a  272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet az ÁUF-t, és magát a pályázati felhívást. Nem elvárás, közbeszerzéssel érintett pályázat esetében sokat segít, ha nem ismeretlen számára a közbeszerzési törvény. Természetesen jó, ha az adott projekt érintő egyéb szabályozó környezettel is lehalább érintőlegesen tisztában van.

Ilyen lehet építési beruházás esetében például a 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet, energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat tartalmazó projektek esetén az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet.

Ismeri a pályázati anyagot

A projektmenedzser feladata, hogy töviről hegyire ismerje a pályázati anyagot, és a legtöbb felmerülő kérdésre azonnal válaszolni tudjon. Ismernie kell a projektben résztvevő személyeket és vállalkozásokat, a műszaki-szakmai tartalmat, a forrásokat és az aktuális költségtáblát.

a pályázatíró feladata - egy szuperhősé
Egy jó projektmenedzser bármely pályázat szuperhőse

Precíz, proaktív

A precizitás és a határidők tartása alapvető fontosságú. Gyakran a projekt résztvevőinek nem megfelelő időtartása veszélyeztet egy-egy pályázati határidőt vagy mérföldkövet. A projektmenedzser feladata, hogy figyelmeztesse őket a lejárati idő közeledtére, vagy ha szükséges nyomás alá helyezze őket. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges, hogy megfelelő kommunikáció legyen közöttük.

Igazi kommunikátor

Ahogyan a határidőknél, úgy minden már területen is fontos a folyamatos és megfelelő információáramlás. A pénzügyi vezető úgy tud tervezni, ha pontosan látja a szakmai tartalmat és annak változásait. A műszaki vezetőnek tudni kell, ha a kivitelezés csúszással fenyegetett. De még egy egyszerűbb eszközbeszerzési pályázatot is veszélyeztethet a nem megfelelő kommunikáció, aminek felépítője és fenntartója a projektmenedzser kell legyen.

Gyorsan reagál

A kkv pályázatok mindegyikénél előfordul olyan eset, amikor gyorsan és határozottan szükséges reagálni egy bekövetkező szituációra. Ilyenkor egy talpraesett, karakánabb pályázati projektmenedzser sokat tud lendíteni az helyzeten, elkerülve a bizonytalanságból adódó akár több napos várakozási időt.

Komplex gondolkodásmód

Egy projektben minden mindennel összefügg. A projektmenedzser feladata, hogy lekövessen egy adott változást és képes legyen felmérni, hogy az milyen további változtatásokat követel meg, majd végre is hajtsa azokat.

Mint láthatod, egy jó projektmenedzser a lelke a projekteknek, ezért fontos, hogy megfelelő kvalitású szakembert válassz, és ne akard házon belül megoldani a költséghatékonyság jegyében.

Ahhoz pedig, hogy a projektmenedzser előtt megtaláld a fejlesztési elképzeléseidnek leginkább megfelelő pályázati felhívást, kérd vállalkozásod ingyenes és kötelezettségektől mentes felmérését!

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top