napelemes pályázat 2019

Napelemes pályázat 2019 – GINOP-4.1.3. és GINOP-4.1.4.

Napelemes pályázat 2019 végén is elérhető a vállalkozások számára. Ebben a cikkben több, mint 70 benyújtott és már 36 nyertes GINOP-4.1.3-19 pályázat alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a sikeres pályázáshoz.

Alapvetően két pályázat jöhet számításba nem mezőgazdasági termelők részére ha napelemes fejlesztésben gondolkoznak.

A GINOP-4.1.3-19 kódjelű pályázati felhívásban (részletek itt) 5-15 kWp rendszerre lehet pályázni.
A felhívásban foglaltak szerint a támogatási intenzitás 100%, azonban ez a gyakorlatban körülbelül 60-80%-os intenzitást jelent, mert minden beépítendő kWp-re 200.000 Ft támogatás igényelhető, így minimum 1 millió – maximum 3 millió forint közötti projekt költség tervezhető. (A 200.000 Ft/kWp azonban a jelenlegi piaci ár alatti fajlagos költség, az ezt meghaladó részt a pályázónak önerőből kell finanszírozni, ami eredményezi a körülbelül 60-80%-os támogatási intenzitást)

A GINOP-4.1.4-19 (részletek itt) felhívás a nagyobb fogyasztóknak szól és lehetőség van a napelemek mellett komplex épületenergetikai (pl hőszigetelés, nyílászáró csere stb.) felújításra is pályázni. A csak napelemes résznél alapkövetelmény, hogy a beépítendő rendszer legalább az épület energiaigényének 15%-át lefedje. A támogatási intenzitás itt fix 55%, a pályázható összeg 3-100 millió forint közötti.

A GINOP-4.1.4-19-es pályázati felhívást csak napelemes fejlesztés szabályai alapján mutatjuk be, a komplex fejlesztés ettől eltérő.

Mikor melyiket érdemes választani?

A számos jogosultsági feltétel mellett a legnagyobb jelentősége annak van, hogy

 • mekkora a rendelkezésre álló tetőfelület (csak ide lehet telepíteni) és
 • mekkora a fejlesztendő épület igazolható energiafelhasználása.

A belépőszint a „kis” GINOP-ra 5.500 kWh/éves fogyasztás. Ekkor egy 5 kWp-es rendszer telepíthető a tetőre 1 millió forintos támogatás mellett. Az általunk javasolt felső határ valahol 40-50.000 kWh/év fogyasztásnál van, ami 50 Ft-os áramár mellett havi 190-230.000 Ft-os számlát jelent. Ekkor még kellően magas értékelési pontszám érhető el a pozitív döntéshez. A számlák az esetleges helyszíni ellenőrzésen rendelkezésre kell álljanak.

Felette már inkább a GINOP-4.1.4 pályázatot érdemes megvizsgálni, de egyértelmű határ nincs, a vállalkozás céljai és a rendelkezésre álló saját forrás is befolyásolja a döntést. A villanyszámlák mellett itt már nem kerülhető meg egy energetikus bevonása az előkészítésbe.

Azok az épületek, melyek tulajdoni lap szerint lakhatási célúak nem vehetnek részt a pályázatokon.

Milyen költségekkel jár egy napelemes pályázat benyújtása 2019-ben?

A GINOP-4.1.3 benyújtása nem igényel energetikai vagy statikai szakértő bevonását a tervezésbe. A számlák mellett egy feltételes kivitelezési szerződés ajánlott (nem kell benyújtani), illetve masszív adatszolgáltatásra van szükség a támogatást igénylő vállalkozás tulajdonosi hátteréről, korábban kapott támogatásokról és gazdálkodási adatokról. A támogatási kérelem nem hiánypótoltatható, csupán tisztázó kérdés kiírására van lehetőség. Pályázatíró cégünk ezen kérelmek elkészítését kizárólag sikerdíjas alapon végzi.

A GINOP-4.1.4 pályázat benyújtásához már elkerülhetetlenül kapcsolódnak költségek. Első lépésben célszerű egy vagy több kivitelezővel felvenni a kapcsolatot, akik a fogyasztási és csatlakozási (KIF/KÖF) adatok alapján javaslatot tudnak tenni a kiépítendő kapacitás mértékére. Erre általában árajánlatot is adnak. Ezután szükség lesz egy megfelelő jogosultsággal bíró energetikusra, aki meghatározza az épület CO2 kibocsátását és primer energia fogyasztását. Ipari létesítmények esetében – számos tényezőtől függően – 60-80 Ft/m2 árral lehet kalkulálni.

Az árajánlat és az energetikai adatok ismeretében elkészítjük a pályázati pontozását és ha az megfelelő javaslatot teszünk a benyújtásra.

Ekkor érdemes feltételes kivitelezői szerződést kötni, illetve pályázatírási és projektmenedzsment szerződés is aláírásra kerül. Nálunk, a Blyxa Consultingnál előzetes díj nincs, a benyújtást követően 100.000 Ft + ÁFA fizetendő, nyertesség esetén pedig a megítélt támogatás 5%-a a sikerdíjunk, mely tartalmazza a menedzsment költséget is.

Statikusi szakvéleményre is szükség lesz a projekt zárásához arról, hogy az épület megfelelő a fejlesztésre, valamint műszaki ellenőr bevonása is kötelező.

Számszerűsítve valahogy így tevődik össze egy 3000 m2-es ipari épületre egy 60 kWp-s rendszer telepítése 50 kW-os inverterrel:

 • napelemes felmérés, tervezés: 0-200.000 Ft (+ÁFA)
 • energetikai nyilatkozat: 200.000 Ft (+ÁFA)
 • pályázat benyújtása: 100.000 Ft (+ÁFA)
 • statikusi szakvélemény: 50.000 Ft (+ÁFA)
 • műszaki ellenőr: 100.000-250.000 Ft (+ÁFA)

A rendszer teljes bekerülési költsége valahol nettó 14-16 millió forint között alakul. Átlag 15 millió forinthoz az 55% támogatási intenzitás 8.250.000 forint vissza nem térítendő támogatást jelent. Ennek az összegnek az eléréséhez mindössze az energetikai nyilatkozat (200.000 Ft) és a pályázatírás költsége (100.000 Ft) ami fizetendő akkor is, ha nem nyer a pályázat.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje

 • GINOP-4.1.3-19: 2019. június 17. – 2020. szeptember 30.
 • GINOP-4.1.4-19: 2019. november. 11. – 2020. január. 15.

elérhető napelemes pályázatok 2019

Támogatást igénylők köre

Azon mikro-, kis-, és középvállalkozások adhatnak be támogatási kérelmet napelemes pályázatra 2019-ben

 • amelyek rendelkeznek legalább három lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, melybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele. GINOP-4.1.4-19 esetében elég 1 teljes üzleti év.
 • amelyeknek a fejlesztendő helyszínén a bejelentett teljes munkaidős létszám a támogatási kérelmek benyújtását megelőző üzleti évben minimum 1 fővolt
 • amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,

GFO kód szerint:

 • 113 Korlátolt felelősségű társaság
 • 114 Részvénytársaság
 • 116 Közkereseti társaság
 • 117 Betéti társaság
 • 129 Egyéb szövetkezet
 • 226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
 • 228 Egyéni cég csak a GINOP-4.1.4-19 napelemes pályázaton vehet részt!
 • 231 Egyéni vállalkozók csak a GINOP-4.1.4-19 napelemes pályázaton vehetnek részt!
 • 572 Nonprofit korlátolt felelősségű társaság
 • 573 Nonprofit részvénytársaság
 • 575 Nonprofit közkereseti társaság
 •  576 Nonprofit betéti társaság

jogi forma szerint:

 • kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok
 • SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek.

Egy támogatást igénylő a pályázati felhívásokon egyszerre több támogatási kérelmet is benyújthat.

Ugyanazon megvalósítási helyszínre, azaz telephelyre egy támogatási kérelem nyújtható be. Újabb támogatási kérelem ugyanazon telephelyre az előzőleg benyújtott támogatási kérelem visszavonását, vagy a napelem pályázat elutasító döntés meghozatalát követően nyújtható be. A 413 és 414 kódjelű pályázatok különböző megvalósítási helyszínek esetében egymással egy időben is igénybe vehetők.

A napelemes pályázatok támogatható tevékenységei

Támogatott a napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épület elektromos rendszeréhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzése és ezek kiépítése; akkumulátorok; mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.

Hálózat bővítése nem támogatható.

A napelemes pályázat területi korlátozása

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek, tehát Budapesten és Pest megyében a napelem pályázat vállalkozásoknak nem érhető el!

Fenntartási kötelezettség

A projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 év.

Pályázatíró cégünk több tucat sikeres energetikai projekt tapasztalatával (lásd referenciák) vállalja ezeknek a pályázatoknak az elkészítését.

Az ingyenes és kötelezettségektől mentes előminősítéshez töltsd ki az alábbi adatlapot:

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top