napelemes pályázat 2019

Napelemes pályázat 2019 – GINOP-4.1.3. és GINOP-4.1.4.

Napelemes pályázat 2019 végén is elérhető a vállalkozások számára. Ebben a cikkben több, mint 70 benyújtott és már 36 nyertes GINOP-4.1.3-19 pályázat alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a sikeres pályázáshoz.

Alapvetően két pályázat jöhet számításba nem mezőgazdasági termelők részére ha napelemes fejlesztésben gondolkoznak.

A GINOP-4.1.3-19 kódjelű pályázati felhívásban (részletek itt) 5-15 kWp rendszerre lehet pályázni.
A felhívásban foglaltak szerint a támogatási intenzitás 100%, azonban ez a gyakorlatban körülbelül 60-80%-os intenzitást jelent, mert minden beépítendő kWp-re 200.000 Ft támogatás igényelhető, így minimum 1 millió – maximum 3 millió forint közötti projekt költség tervezhető. (A 200.000 Ft/kWp azonban a jelenlegi piaci ár alatti fajlagos költség, az ezt meghaladó részt a pályázónak önerőből kell finanszírozni, ami eredményezi a körülbelül 60-80%-os támogatási intenzitást)

A GINOP-4.1.4-19 (részletek itt) felhívás a nagyobb fogyasztóknak szól és lehetőség van a napelemek mellett komplex épületenergetikai (pl hőszigetelés, nyílászáró csere stb.) felújításra is pályázni. A csak napelemes résznél alapkövetelmény, hogy a beépítendő rendszer legalább az épület energiaigényének 15%-át lefedje. A támogatási intenzitás itt fix 55%, a pályázható összeg 3-100 millió forint közötti.

A GINOP-4.1.4-19-es pályázati felhívást csak napelemes fejlesztés szabályai alapján mutatjuk be, a komplex fejlesztés ettől eltérő.

Mikor melyiket érdemes választani?

A számos jogosultsági feltétel mellett a legnagyobb jelentősége annak van, hogy

 • mekkora a rendelkezésre álló tetőfelület (csak ide lehet telepíteni) és
 • mekkora a fejlesztendő épület igazolható energiafelhasználása.

A belépőszint a “kis” GINOP-ra 5.500 kWh/éves fogyasztás. Ekkor egy 5 kWp-es rendszer telepíthető a tetőre 1 millió forintos támogatás mellett. Az általunk javasolt felső határ valahol 40-50.000 kWh/év fogyasztásnál van, ami 50 Ft-os áramár mellett havi 190-230.000 Ft-os számlát jelent. Ekkor még kellően magas értékelési pontszám érhető el a pozitív döntéshez. A számlák az esetleges helyszíni ellenőrzésen rendelkezésre kell álljanak.

Felette már inkább a GINOP-4.1.4 pályázatot érdemes megvizsgálni, de egyértelmű határ nincs, a vállalkozás céljai és a rendelkezésre álló saját forrás is befolyásolja a döntést. A villanyszámlák mellett itt már nem kerülhető meg egy energetikus bevonása az előkészítésbe.

Azok az épületek, melyek tulajdoni lap szerint lakhatási célúak nem vehetnek részt a pályázatokon.

Milyen költségekkel jár egy napelemes pályázat benyújtása 2019-ben?

A GINOP-4.1.3 benyújtása nem igényel energetikai vagy statikai szakértő bevonását a tervezésbe. A számlák mellett egy feltételes kivitelezési szerződés ajánlott (nem kell benyújtani), illetve masszív adatszolgáltatásra van szükség a támogatást igénylő vállalkozás tulajdonosi hátteréről, korábban kapott támogatásokról és gazdálkodási adatokról. A támogatási kérelem nem hiánypótoltatható, csupán tisztázó kérdés kiírására van lehetőség. Pályázatíró cégünk ezen kérelmek elkészítését kizárólag sikerdíjas alapon végzi.

A GINOP-4.1.4 pályázat benyújtásához már elkerülhetetlenül kapcsolódnak költségek. Első lépésben célszerű egy vagy több kivitelezővel felvenni a kapcsolatot, akik a fogyasztási és csatlakozási (KIF/KÖF) adatok alapján javaslatot tudnak tenni a kiépítendő kapacitás mértékére. Erre általában árajánlatot is adnak. Ezután szükség lesz egy megfelelő jogosultsággal bíró energetikusra, aki meghatározza az épület CO2 kibocsátását és primer energia fogyasztását. Ipari létesítmények esetében – számos tényezőtől függően – 60-80 Ft/m2 árral lehet kalkulálni.

Az árajánlat és az energetikai adatok ismeretében elkészítjük a pályázati pontozását és ha az megfelelő javaslatot teszünk a benyújtásra.

Ekkor érdemes feltételes kivitelezői szerződést kötni, illetve pályázatírási és projektmenedzsment szerződés is aláírásra kerül. Nálunk, a Blyxa Consultingnál előzetes díj nincs, a benyújtást követően 100.000 Ft + ÁFA fizetendő, nyertesség esetén pedig a megítélt támogatás 5%-a a sikerdíjunk, mely tartalmazza a menedzsment költséget is.

Statikusi szakvéleményre is szükség lesz a projekt zárásához arról, hogy az épület megfelelő a fejlesztésre, valamint műszaki ellenőr bevonása is kötelező.

Számszerűsítve valahogy így tevődik össze egy 3000 m2-es ipari épületre egy 60 kWp-s rendszer telepítése 50 kW-os inverterrel:

 • napelemes felmérés, tervezés: 0-200.000 Ft (+ÁFA)
 • energetikai nyilatkozat: 200.000 Ft (+ÁFA)
 • pályázat benyújtása: 100.000 Ft (+ÁFA)
 • statikusi szakvélemény: 50.000 Ft (+ÁFA)
 • műszaki ellenőr: 100.000-250.000 Ft (+ÁFA)

A rendszer teljes bekerülési költsége valahol nettó 14-16 millió forint között alakul. Átlag 15 millió forinthoz az 55% támogatási intenzitás 8.250.000 forint vissza nem térítendő támogatást jelent. Ennek az összegnek az eléréséhez mindössze az energetikai nyilatkozat (200.000 Ft) és a pályázatírás költsége (100.000 Ft) ami fizetendő akkor is, ha nem nyer a pályázat.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje

 • GINOP-4.1.3-19: 2019. június 17. – 2020. szeptember 30.
 • GINOP-4.1.4-19: 2019. november. 11. – 2020. január. 15.

elérhető napelemes pályázatok 2019

Támogatást igénylők köre

Azon mikro-, kis-, és középvállalkozások adhatnak be támogatási kérelmet napelemes pályázatra 2019-ben

 • amelyek rendelkeznek legalább három lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, melybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele. GINOP-4.1.4-19 esetében elég 1 teljes üzleti év.
 • amelyeknek a fejlesztendő helyszínén a bejelentett teljes munkaidős létszám a támogatási kérelmek benyújtását megelőző üzleti évben minimum 1 fővolt
 • amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,

GFO kód szerint:

 • 113 Korlátolt felelősségű társaság
 • 114 Részvénytársaság
 • 116 Közkereseti társaság
 • 117 Betéti társaság
 • 129 Egyéb szövetkezet
 • 226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
 • 228 Egyéni cég csak a GINOP-4.1.4-19 napelemes pályázaton vehet részt!
 • 231 Egyéni vállalkozók csak a GINOP-4.1.4-19 napelemes pályázaton vehetnek részt!
 • 572 Nonprofit korlátolt felelősségű társaság
 • 573 Nonprofit részvénytársaság
 • 575 Nonprofit közkereseti társaság
 •  576 Nonprofit betéti társaság

jogi forma szerint:

 • kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok
 • SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek.

Egy támogatást igénylő a pályázati felhívásokon egyszerre több támogatási kérelmet is benyújthat.

Ugyanazon megvalósítási helyszínre, azaz telephelyre egy támogatási kérelem nyújtható be. Újabb támogatási kérelem ugyanazon telephelyre az előzőleg benyújtott támogatási kérelem visszavonását, vagy a napelem pályázat elutasító döntés meghozatalát követően nyújtható be. A 413 és 414 kódjelű pályázatok különböző megvalósítási helyszínek esetében egymással egy időben is igénybe vehetők.

A napelemes pályázatok támogatható tevékenységei

Támogatott a napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épület elektromos rendszeréhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzése és ezek kiépítése; akkumulátorok; mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.

Hálózat bővítése nem támogatható.

A napelemes pályázat területi korlátozása

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek, tehát Budapesten és Pest megyében a napelem pályázat vállalkozásoknak nem érhető el!

Fenntartási kötelezettség

A projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 év.

Pályázatíró cégünk több tucat sikeres energetikai projekt tapasztalatával (lásd referenciák) vállalja ezeknek a pályázatoknak az elkészítését.

Az ingyenes és kötelezettségektől mentes előminősítéshez töltsd ki az alábbi adatlapot:

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Az űrlap elküldésével elfogadod az adatvédelmi nyilatkozatunkban foglaltakat.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top