mi az a de minimis támogatás?

Mi az a de minimis támogatás és ki veheti igénybe?

Gyakran érkezik hozzánk a kérdés ügyfeleink és leendő ügyfeleink köréből, hogy mit jelent a “de minimis” támogatás, ki és mire veheti igénybe. Aki olvasott már EU társfinanszírozású (pl. GINOP, KEHOP, VEKOP) pályázati felhívást, vagy az elektromos autó beszerzésének támogatására irányuló cikkünket, az szintén jó eséllyel találkozott a kifejezéssel. Bár a felhívásokban -általában – magyarázat is tartozik hozzá, ennek szövegezése nehézkes és előzetes ismeretet feltételez. Ha nem rendelkezel még ezzel a tudással, akkor ebből cikkből kiderül, hogy mit takar a kkv pályázatok egyik fontos pillére.

Mi az a de minimis támogatás?

A de minimis támogatás (csekély összegű támogatás) egy és ugyanazon vállalkozásnak meghatározott időszakon belül nyújtott, egy meghatározott összeget meg nem haladó támogatás. Nézzünk hozzá egy konkrét példát.

A pályázati felhívások tartalmazzák a támogatható tevékenységeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó támogatási jogcímeket és kategóriákat:

Támogatható tevékenységTámogatás jogcímeTámogatási kategória
Projekt-előkészítési
tevékenységek
255/2014. (X.10.) Korm. rendelet 8.§ 11. pontjaCsekély összegű támogatás, (255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet 9. § 25. pont)
Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek255/2014. (X.10.) Korm. rendelet 8.§ 11. pontjaenergiahatékonysági intézkedéshez
nyújtott beruházási támogatás
(255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet 9. §
17. pont
Megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek255/2014. (X.10.) Korm. rendelet 8.§ 11. pontjamegújuló energia termeléséhez nyújtott
beruházási támogatás
(255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet 9. §
19. pont
A tájékoztatáshoz és nyilvánossághoz kapcsolódó tevékenységek255/2014. (X.10.) Korm. rendelet 8.§ 11. pontjaCsekély összegű támogatás, (255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet 9. § 25. pont)

Látható, hogy a példaként hozott VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 konstrukció esetében az első és az utolsó tevékenységi körhöz tartozó költségek ebben a támogatási kategóriában számolhatóak el.

Vagyis ezekre a tevékenységekre (projekt előkészítés, valamint tájékoztatás és nyilvánosság) addig számolhatóak el költségek a projektben, amíg amíg az elmúlt 3 éves időszakban el nem éred a maximális mértékű de minimis támogatást. Ha ezt elérted, akkor önerőből kell a tevékenységet finanszírozni.

Mekkora összegű a de minimis?

Egy és ugyanazon vállalkozás az adott és az elmúlt 2 pénzügyi év vonatkozásában maximum 200.000 euró értékben jogosult ezt támogatást igénybe venni. 

Ha egy vállalkozás 2016-ban 70.000 €-t, 2017-ben 90.000 €-t már igénybe vett, akkor 2018-ban maximum 40.000 €-t igényelhet. Ha az adott költség több lesz ennél a 40.000 €-nál, akkor azt önerőből kell finanszírozni. Az EURO/HUF váltás mindig az MNB középárfolyamán történik.

Az összeghatár tekintetében kivételt képeznek a közúti szállítmányozással foglalkozó vállalkozások, ahol 100.000 euró a limit.

Az egy és ugyanazon vállalkozás meghatározásakor az összefonódási, felvásárlási és szétválási szabályokra figyelemmel kell lenni, ezt inkább egyeztesd a könyvelőddel. A kapcsolt vállalkozások együtt vizsgálandóak.

Amikor ezen az oldalon kérésedre ingyenesen elvégezzük vállalkozásod pályázati lehetőségeinek felmérését, részben ezért is vizsgáljuk a kapcsolt vállalkozásokat.

Technikailag pedig úgy néz ki a dolog, hogy a pályázatírás során egy nyilatkozatban fel kell vezetni a releváns időszakban már igénybe vett de minimis támogatásokat és azt a pályázati anyaggal együtt be kell nyújtani.


Ki és mikor veheti igénybe a de minimis támogatást?

De minimis támogatás akkor igényelhető, amikor egy felhívás azt bizonyos költségsorok esetében lehetővé teszi. Jellemzően a projektmenedzsment költség, az előkészítési tevékenységek, a tájékoztatás és nyilvánosság esetében történik innen a finanszírozás.

Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy egy adott vállalkozás milyen jogcímen vehet igénybe támogatást.

A halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozásoknak a 717/2014/EU bizottsági rendelet. A mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozásoknak pedig az 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtható de minimis támogatás. Az egyéb tevékenységet folytató vállalkozások pedig az 1407/2013/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartoznak.

További részletes információk a Támogatásokat Vizsgáló Iroda honlapján érhetők el.

Miért külön kategória?

Az EU egy irányelve (Szerződés 87. cikk) szerint a közös piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból bármilyen formában nyújtott támogatás, amely bizonyos vállalkozásoknak, vagy bizonyos áruk termelésének előnyben részesítése által torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, amennyiben ez érinti a tagállamok közötti kereskedelmet.

Az Európai Bizottság folyamatosan vizsgálja, hogy a tagállamok megfelelnek-e ennek az irányelvnek. A tagállamoknak pedig kötelezettségük, hogy bejelentsenek valamennyi új támogatásra, vagy a meglévők megváltozására irányuló szándékot.

A Bizottsághoz történő bejelentési kötelezettség alól – többek között – mentesek a de minimis támogatások, mivel azok a támogatás összegére való tekintettel Európai szinten nem torzítják a versenyt.

De minimis támogatás a LEADER felhívásoknál

Ha kistelepülésen működik a vállalkozásod, akkor most még van – egy talán utolsó – lehetőséged támogatási kérelmet benyújtani a valóban nagyon kedvező feltételű LEADER pályázatra. Ez teljes egészében de minimis támogatás alatt fut, vagyis csak akkor fogsz tudni indulni rajta, ha az elmúlt 3 évben még nem merítetted ki a cirka 60 millió forintos keretet.

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Az űrlap elküldésével elfogadod az adatvédelmi nyilatkozatunkban foglaltakat.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Scroll to Top