Kapcsolt és partner vállalkozás

Kapcsolt és partner vállalkozás – gyakorlati útmutató a sikeres pályázáshoz

A vállalkozások számára kiírt GINOP és VEKOP felhívásokban általános feltétel, hogy a pályázónak be kell sorolni magát a KKV-k valamely csoportjába. Ennek meghatározásához figyelemmel kell lenni a pályázó kapcsolt és partner vállalkozás viszonyaira. Ez a besorolás azonban sokszor sokkal bonyolultabb, mint ahogy elsőre tűnik. Lássuk, hogy működik!

Kapcsolt és partner vállalkozás útmutató

Kapcsolt vállalkozások cégen keresztül

Azok a vállalkozások tekinthetőek kapcsolt vállalkozásoknak, melyekre nézve az alábbiak közül valamelyik fennáll

  • „A” vállalkozás „B” vállalkozás tulajdoni részesedésének vagy a szavazatának legalább 50%+1-al rendelkezik.
  • „A” vállalkozás „B” vállalkozásban meghatározó jogosultsággal bír, vagyis jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők vagy a felügyelő bizottság tagjainak a többségét megválassza vagy visszahívja.
  • „A” vállalkozás „B” vállalkozás felett döntő irányítást, ellenőrzést gyakorol. Ez jellemzően a tulajdonosokkal kötött szerződésalapján történik és független a tulajdoni hányadtól, valamint a szavazati aránytól.
  • „A” vállalkozás „B” vállalkozásban a szavazatok többségét egyedül birtokolja.

 

Kapcsolt vállalkozások természetes személyen keresztül

Egy vagy több (közösen fellépő) természetes személy mindkét cégben legalább 50%+1 részesedéssel rendelkezik és tevékenységük egy részét ugyanazon vagy szomszédos piacon végzik.

Szomszédos piacról akkor beszélünk, ha egy termék vagy szolgáltatás, az érintett piachoz képest közvetlenül az értékesítési lánc előző vagy következő szintjén helyezkedik el [Kkv tv. 19. § (4)]. Ilyen például az építőipari termékeket gyártó cég és egy építőipari kivitelező cég kapcsolata. Az ugyanazon érintett piac pedig azt jelenti, hogy közösen fellépő magánszemélyeknek (pl: apa-fia) van egy-egy építőipari tevékenységgel foglalkozó cége.

Ha egy egyéni vállalkozó magánszemély a többségi tulajdonosa egy vállalkozásnak akkor tevékenységi körtől függetlenül kapcsolt vállalkozásnak minősülnek.

Nem minősülnek kapcsolt vállalkozásnak azon vállalkozások, melyek között a kapcsolat az egyazon közjogi szervezettel vagy szervezetekkel fennálló kapcsolatra korlátozódik. Ennek megfelelően egy önkormányzat 100%-os tulajdonában álló vállalkozások nem minősülnek kapcsolt vállalkozásnak.

A kapcsolt vállalkozások pályázati szempontból egy vállalkozásnak számítanak.

 

Partnervállalkozás

Egy adott vállalkozás, melyben más vállalkozásnak egyedül vagy más kapcsolt vállalkozásokkal együttesen legalább 25%-os de maximum 50%-os tulajdoni részesedése, jegyzett tőkéje vagy szavazati joga van.

Fontos kitétel, hogy magánszemélyeken keresztül nem állhat fenn partnervállalkozási viszony.

 

Önálló vállalkozások

  • Minden olyan vállalkozás, amely nem minősül partnervállalkozásnak vagy kapcsolt vállalkozásnak.
  • Ha az alábbi beruházók elérik a 25%-os határértéket, és nem haladják meg az 50%-ot, abban az esetben önálló vállalkozások, nem pedig partnervállalkozások:
  1. nyilvános befektetési vállalkozások, kockázatitőke-társaságok, üzleti angyalok  (max. befektetés 1 250 000 EUR);
  2. egyetemek vagy nonprofit kutatóközpontok;
  3. intézményi befektetők, regionális fejlesztési alapokat;
  4. 10 millió EUR-nál kisebb éves költségvetéssel rendelkező és kevesebb mint 5 000 lakost képviselő független helyi hatóságok.

 

Állami tulajdon

Egy vállalkozás nem tekinthető kkv-nak, ha a tőke vagy a szavazati jogok legalább 25 %-át közvetlenül vagy közvetve, egyénileg vagy közösen, egy vagy több állami szerv irányítja.

 

Az alapvető kritériumait most már ismered a kapcsolt és partner vállalkozás kérdéskörének. Sok esetben azonban ennél bonyolultabb helyzetek is előfordulnak, főként akkor, ha rokoni kapcsolatok is átszövik az üzlei hálót. A sikeres pályázat elkészítéséhez azonban megkerülhetetlen, hogy pontos képet tudj a dologról nyújtani. Arra a kérdésre pedig, hogy egyáltalán pályázatképes-e a vállalkozásod, ebben a cikkben találsz leírást és egy letölthető checklistet, ami alapján el fogod tudni dönteni.

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top