Borászati támogatások

A turisztikai pályázatok mellett, azokkal a lehető legszorosabb kötődésben kiemelten foglalkozunk borászatok számára forrásszerzéssel. A Magyar bor jó és szerencsére egyre több kiváló minőségű italt állítanak elő a hazai termelők. Az állam felismerte ennek fontosságát és jelentős hazai és EU-s forrást különít el ennek az ágazatnak a további fejlesztésére.

Ennek megfelelően nyújthatóak még be támogatási kérelmek a borászati üzemek fejlesztésére, növényvédelemre és új telepítések támogatására is. A támogatási intenzitás a legtöbb esetben igen magas, megéri ezekbe a fejlesztésekbe belevágni.

Bor- és gasztroturizmus

Hazánkban és nemzetközi viszonylatban is erőteljes fejlődésnek indult a borturizmus, mely órási potenciált hordoz valamennyi borvidékünk számára. A közvetlen, látogatásból eredő vásárlások és eltöltött vendégéjszakák mellett a közvetett hatás is jelentős, nagy haszonnal jár a termelő számára.

Manapság már nem lehet figyelmen kívül hagyni az online értékesítést sem, melynek egyik sarokköve a közvetlen látogatások által megszerzett ismertség, a közösségi oldalakon érkező ajánlások és pozitív visszajelzések.

A borászati pályázatok jövője

A fentiekkel összhangban biztosak lehetünk benne, hogy a következő, 2021-2027-es EU-s fejlesztési ciklusban is jelentő források lesznek elkülönítve a borászatok és a szőlők önmagukban történő fejlesztésére is. Továbbra is várhatóak a teljes életút egy-egy részét támogató felhívások, kezdve a telepítéstől a feldolgozás és termékfejlesztésen át a piacra jutásig.

A jelenleginél is nagyobb hangsúly fog kerülni az energiahatékonyságot célzó fejlesztésekre, az okos megoldásokra valamint a turizmussal való összefonódásra.

Ha szeretnéd borászatod fejleszteni vedd fel velünk a kapcsolatot akár a lenti űrlap segítségével és egy kávé mellett szívesen tájékoztatunk a jelenlegi és várható pályázati lehetőségekről.