Borászati támogatások

A turisztikai pályázatok mellett, azokkal a lehető legszorosabb kötődésben kiemelten foglalkozunk borászatok számára forrásszerzéssel. A Magyar bor jó és szerencsére egyre több kiváló minőségű italt állítanak elő a hazai termelők. Az állam felismerte ennek fontosságát és jelentős hazai és EU-s forrást különít el ennek az ágazatnak a további fejlesztésére.

Ennek megfelelően nyújthatóak még be támogatási kérelmek a borászati üzemek fejlesztésére, növényvédelemre és új telepítések támogatására is. A támogatási intenzitás a legtöbb esetben igen magas, megéri ezekbe a fejlesztésekbe belevágni.

Bor- és gasztroturizmus

Hazánkban és nemzetközi viszonylatban is erőteljes fejlődésnek indult a borturizmus, mely órási potenciált hordoz valamennyi borvidékünk számára. A közvetlen, látogatásból eredő vásárlások és eltöltött vendégéjszakák mellett a közvetett hatás is jelentős, nagy haszonnal jár a termelő számára.

Manapság már nem lehet figyelmen kívül hagyni az online értékesítést sem, melynek egyik sarokköve a közvetlen látogatások által megszerzett ismertség, a közösségi oldalakon érkező ajánlások és pozitív visszajelzések.

A borászati pályázatok jövője

A fentiekkel összhangban biztosak lehetünk benne, hogy a következő, 2021-2027-es EU-s fejlesztési ciklusban is jelentő források lesznek elkülönítve a borászatok és a szőlők önmagukban történő fejlesztésére is. Továbbra is várhatóak a teljes életút egy-egy részét támogató felhívások, kezdve a telepítéstől a feldolgozás és termékfejlesztésen át a piacra jutásig.

A jelenleginél is nagyobb hangsúly fog kerülni az energiahatékonyságot célzó fejlesztésekre, az okos megoldásokra valamint a turizmussal való összefonódásra.

Ha szeretnéd borászatod fejleszteni vedd fel velünk a kapcsolatot az oldal alján lévő űrlap segítségével és egy kávé mellett szívesen tájékoztatunk a jelenlegi és várható pályázati lehetőségekről.

Kisfaludy program és LEADER pályázatok

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó programja. Célja, hogy Magyarországot Közép-Európa turisztika központjává tegye 2030-ig. Az ambiciózus célhoz óriási mennyiségű pénzt, 300 milliárd forintot biztosít a Magyar Turisztikai Ügynökség. A program keretében várhatóan megújul mintegy 30.000 szoba, létrejön 5.000 új munkahely, csökken a szezonalitás és más szolgáltatásokkal való összekapcsolás révén jövedelmezőbbé válik a szálláshelyek üzemeltetése.

A Kisfaludy program mellett kisebb léptékű, helyi fejlesztéseket támogatnak egyes LEADER pályázatok.

Kiemelt terület

A verseny a turisztikai piacon is nagy és csak úgy tudsz elöl maradni, ha folyamatosan fejlődsz és fejlesztesz. Fontos, hogy képezd magad és munkatáraidat és hasonlóan fontos, hogy fejleszd a szálláshelyedet. Hogy minél költséghatékonyabban tudd ezt végezni meg kell ragadni azokat a kedvező lehetőségeket, amelyeket a Kisfaludy program kínál számodra.

A pályázat azonban nem egyszerű, hiszen turisztikai szakemberek, tervezők, kivitelezők, műszaki ellenőr és pénzügyesek munkáját együttesen kell megtervezni és győztes pályázat esetén koordinálni. Szükséged lesz tehát egy profi csapatra, akik leveszik a válladról ezt a terhet, hogy arra koncentrálhass, amihez a legjobban értesz.

A KKVPályázatok.com csapata elkötelezett a turisztikai fejlesztések irányába, díjmentesen elvégzi vállalkozásod pályázati felmérését és ingyenes pályázati tanácsadást biztosít ahhoz, meg megfelelő információk birtokában hozhass döntést a fejlesztésedről.

FELMÉRETEM A VÁLLALKOZÁSOM

A Kisfaludy program jelenlegi pályázati felhívásai

Támogatói okirat kiadásához kapcsolódó dokumentumok:

Országos Felhívás:

Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség:

Balaton Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség:

Sopron-Fertő Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség:

Dunakanyar Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség:

A Kisfaludy program várható pályázati felhívásai

Dunakanyar Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség

 • Új szálláshely létesítése
Debrecen-, Tiszta-tó-, Hortobágy- Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség
 • Jelenleg is működő szállodák fejlesztése
 • Új panzió vagy szálloda létesítése
Eger-, Pécs-, Villány, Békéscsaba-, Sárvár-, és Kőszeg Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség
 • Jelenleg is működő szállodák fejlesztése
 • Új panzió vagy szálloda létesítése

Ha tervezed szálláshelyed fejlesztését vagy új kialakítását tervezed akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és egy csésze kávé mellett elmondjuk, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venned ahhoz, hogy valós nyerési eséllyel tudj támogatási kérelmet benyújtani.

ÉRDEKEL A LEHETŐSÉG

A turisztikai pályázat főbb részei

Az egyes kiemelt térségekre egymástól némileg eltérő tartalommal jelennek meg pályázati felhívások az alábbi generál tartalommal

Kik pályázhatnak?

 • a szálláshely tulajdonosa, vagy üzemeltetője  aki
 • Magyarországon bejegyzett, kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok
 • egyéni vállalkozások
 • költségvetési szervek, önkormányzatok és intézményeik, vagy az általuk alapított gazdasági társaságok
 • nonprofit szervezetek
 • szövetkezetek
 • egyházi jogi személyek

Ha nem rendelkezik vállalkozásod egy lezárt üzleti évvel, akkor egy kifejezetten és kizárólagosan erre a célra létrehozott projektcég is nyújthat be pályázatot.

Mire lehet pályázni?

 • új panzió vagy szálloda létrehozása
 • egyéb ingatlan szálláshelyé átalakítása, bővítése
 • kapcsolódó üzleti és marketing tevékenység
 • a leendő szálláshelyen nyújtott bor-, lovas-, kerékpáros, túra kajak-kenu, vitorlás-, természetjáró turizmus szolgáltatások fejlesztése
 • vendéglátó egység bővítése, fejlesztése
 • energiahatékonysági fejlesztések
 • software, hardware beszerzés
 • biztonsági rendszerek kiépítése
 • akadálymentesítés, azbesztmentesítés

A szálláshelyen, illetve azzal összhangban nyújtott szolgáltatások közül a borászatok és a borturizmus fejlesztése kiemelt területe a KKVPályázatok.com csapatának, az ilyen irányú fejlesztések tervezésében és megvalósításában is segítséget tudunk nyújtani.

Kötelező vállalások

 • a szálláshelyet legalább 3 évig üzemelteti kell a Kisfaludy program nyertesének
 • a fejlesztés végéig meg kell megszerzi a legalább három csillagos minősítését, és azt a fenntartási időszak végéig meg is kell tartani
 • együttműködés keretében szükséges kialakítani legalább egy „csomag ajánlatot”, ahol a sajátot egy másik szolgáltatással kombinálja (pl. fürdőbelépő, éttermi szolgáltatás, kulturális turisztikai szolgáltatás…)
 • legalább évi 360 napot üzemel, minimum 50%-os kihasználtsággal
 • havi adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tenni a Támogató felé
 • évente 1 alkalommal képzésen szükséges részt venni

A támogatás mértéke

A vissza nem térítendő támogatás mértéke legfeljebb 45-70% a turisztikai térségtől függően

A turisztikai pályázat igényelhető támogatási összege

 • új szállodák esetében: 250 – 3.000 millió Ft
 • új panziók esetében: 25 – 315 millió Ft

Terület alapon az alábbi táblázat foglalja össze az igényelhető maximumot:

Maximálisan elszámolható beruházási költség (Ft/m2)
 3*- 4* Panzió 3*Szálloda 4*Szálloda 5*Szálloda
300.000 Ft/m2 400.000 Ft/m2 500.000 Ft/m2 600.000 Ft/m2

Mi alapján történik az értékelés?

A pályázatok elbírálása a felhívásban bemutatott módon, pontozásos rendszerben történik, melyek között objektív és szubjektív szempontok is szerepelnek. Kritikus fontosságú, hogy minél magasabb pontszámot sikerüljön elérni, hiszen ezen múlik a támogatói döntés. Az értékelési szempontok egy jó része megfelelő módszerekkel javítható, melyhez pályázati tanácsadást biztosítunk. Vedd fel velünk a kapcsolatot a lenti adatlapon és beszélgessünk a tervezett fejlesztésről!