a-fokuszteruleti-innovacios-projektek-tamogatasa–2023-1-1-1-piaci-fokusz

Fókuszterületi innovációs projektek támogatása

A Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című és 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódú pályázati felhívás 2023. szeptemberében kerül meghirdetésre 35 milliárd Ft keretösszeggel.

A pályázat keretében „A” és „B” alprogram kerül meghatározásra:

„A” alprogram: A vállalkozások önállóan vagy konzorciumban, partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI projektjeinek támogatása.

„B” alprogram: A vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek konzorciumban megvalósított KFI projektjeinek támogatása.

A Felhívás a következő fókuszterületeken megvalósuló projekteket támogatja:

a) Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek támogatása

Az egészségmegőrző, betegségmegelőző fejlesztésektől, a diagnosztikán (korai felismerési eljárások, orvosi képalkotás), a gyógyító beavatkozásokon és terápiákon át (gyógyszerkutatás, immunológia, orvostechnikai eszközök és műszerek fejlesztése), az időskori életminőség javításáig (egészségügyi szenzorok, mesterséges intelligencia), egészségügyi rendszerek megerősítése, valamint a társadalom egészségügyi veszélyekkel szembeni rezilienciájának megerősítésére irányuló eszköztár fejlesztése érdekében.

A fókuszterületbe nem tartozik bele jelen Felhívás keretében az egészséges életmódot és az egészségmegőrzést szolgáló rekreációs tevékenységek, balneológiai fejlesztések, kozmetikai fejlesztések, sport fejlesztések.

b) A gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatása

Az európai zöld megállapodással összhangban a klímasemlegességet előremozdító modern, erőforrás-hatékony, versenyképes és fenntartható hazai gazdaság kialakítását támogató megoldások fejlesztése, az éghajlatváltozás és földrajzi alapok adta kihívásoktól (agrár innovációk és vízgazdálkodás), az energiatakarékosság növelése, a tiszta energiára való átállás felgyorsítása, saját energiahordozók kiaknázása, illetve energia-tárolási és hálózati innovációk területén át a fenntartható környezetgazdaság és bioalapú gazdaság különféle irányainak soráig. A fókuszterület magában foglalja a megújuló és természetes energiaforrások szélesebb körű elterjesztését lehetővé tevő technológiák kutatását és fejlesztését az energiaigényes ágazatokban és a lakossági felhasználásban.

c) A gazdaság és társadalom digitális átmenetének támogatása

A fókuszterület ösztönzi a hazai infrastrukturális előnyök (hálózati fejlettség, sávszélesség, lefedettség) KFI területen történő kiaknázását, támogatja az élvonalbeli technológiák hazai fejlesztését (pl. mesterséges intelligencia, kvantumtechnológia, intelligens hálózatok, autonóm rendszerek, blockchain, nagy teljesítményű számítástechnikai képességek kiaknázása), valamint fejlett kiberbiztonsági projektek és megoldások kidolgozását, valamint a magas szintű digitális készségek fejlesztését lehetővé tevő alkalmazások fejlesztését, valamint fejlett kiberbiztonsági projektek és megoldások kialakítását, beleértve mind a HW, mind a SW fejlesztéseket és kapcsolódó KFI tevékenységeket.

d) Egyéb támogatható tevékenységek

A három fókuszterületbe nem tartozó K+F javaslatok esetében az „Egyéb” kategóriát szükséges megjeleníteni.

Elszámolható költségek:

Fókuszterülettől függően az alábbi költségek számolhatóak el a projekt keretein belül:

 • Immateriális javak
 • Műszaki berendezések, gépek, járművek
 • Egyéb berendezések, felszerelések
 • Anyagköltség
 • Igénybevett szolgáltatások
 • Bérköltség

Támogatást igénylők köre:

Az „A” alprogram esetén önállóan vagy konzorciumi formában, a „B” alprogram esetén kizárólag konzorciumi formában nyújtható be

a) Jogi személyiségű- és jogi személyiség nélküli vállalkozások, amelyek

 • 113, 114, 116, 117 vagy 141 GFO kóddal rendelkeznek,

b) Nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezetek, amelyek

 • 552, 559, 562, 563, 599 vagy 931 GFO kóddal rendelkeznek

c) Költségvetési- és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, amelyek

 • 311, 312, 322, 341, 342, 381 vagy 382 GFO kóddal rendelkeznek

d) Nonprofit gazdasági társaságok, amelyek

 • 572 vagy 573 GFO kóddal rendelkeznek

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam 24 hónap, az „a” fókuszterületen megvalósuló projekt esetében pedig vagy 24 hónap vagy 36 hónap.

Alap jogosultsági feltételek:

A vállalkozás utolsó lezárt üzleti év szerinti:

 • átlagos statisztikai állományi létszám vállalkozások esetén nem lehet kevesebb 15 főnél,
 • saját tőkéje nem lehet negatív,
 • saját tőkéje nem lehet kevesebb a jegyzett/alap/törzs tőkéjénél,
 • nettó árbevételének két és félszeresét nem haladhatja meg az igényelt támogatás,
 • legalább 2023.01.01. napjától minimum 2 fő, a projekt szakterületéhez kapcsolódó́, legálabb BA/BSc/MA/MSc fokozatú́ diplomával rendelkező̋, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóval rendelkezzenek.

Finanszírozási információk:

A pályázati keretösszeg: 35 milliárd forint

Támogatási kérelmenként az igényelhető támogatás összege:

 • minimum 400 millió Ft
 • maximum 800 millió Ft

Kifizetés ütemezése:

 • Az első előleg összege a megítélt támogatás 30%-a lehet.
 • második előleg összege szintén a megítélt támogatás 30%-a lehet, amely kifizetésének a feltétele a projekt első 12 hónapos szakmai előrehaladása alapján
 • Záró beszámoló esetén kiutalható: a ténylegesen elszámolt támogatás összegének a kifizetett előleg(ek) összegével, valamint a fenntartási időszak lejártáig visszatartott, a ténylegesen elszámolt támogatás fix 15%-ával csökkentett összege.
 • A ténylegesen elszámolt támogatás összegének fennmaradó, utolsó 15%-a a fenntartási időszak lejártát követően

A fenntartási időszak 2-5 év, a projektek témájától, tartalmától függően.

A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekért keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

dr. Lakatos Szilárd
telefonszám: +36 20 403 3456

dr. Polgár Zoltán
telefonszám: +36-20/254 3255
e-mail cím: polgar.zoltan@blyxa.hu

Vida Zsombor
telefonszám: +36 20/277 9244
e-mail cím: vida.zsombor@blyxa.hu

Ingyenes előminősítés

Töltsd ki az alábbi űrlapot

Töltsd ki az űrlapot!

Pályázatíró cégünk ingyenesen előminősíti vállalkozásodat. Ha kitöltöd az adatlapot rövid határidőn belül felvesszük Veled a kapcsolatot és elmondjuk hogyan hozhatod ki ebből a felhívásból a maximumot.

Elsőként arra kérünk, hogy add meg céges adataid, elérhetőségeid. Olyan telefonszámot és e-mail címet írj be, melyen el tudunk érni.

Válaszd ki, hogy milyen területen működik a vállalkozásod, mi a célod a pályázattal, mire szeretnéd felhasználni a támogatást.

Írd le nekünk pár mondatban,hogy milyen projekt finanszírozására keresel megoldást, mik a vállalkozásod fejlesztési tervei.

Kattints a "Kérem az előminősítést" gombra. Kollegánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot. Minél többet tudunk vállalkozásod céljairól, annál könyebben tudunk téged támogatni a megfelelő pályázatokkal.

Amennyiben kéred az értesítést az anyagainkról, bejegyzéseinkről, garantáljuk, hogy kizárólag olyan tartalmakról fogunk értesíteni, ami számodra érdekes lehet.

Oszd meg ezt a bejegyzést

Scroll to Top